Uns dels principals avantatges de l’eficiència energètica són la reducció del consum d’energia a la llar i a les empreses, la reducció dels costos de producció que milloren la competitivitat de les empreses, la disminució de la dependència energètica exterior, l’augment de la seguretat de l’abastiment d’energia, la disminució del consum de recursos naturals, la reducció del deteriorament del medi ambient associat a l’explotació de recursos i la reducció de l’impacte de gasos d’efecte hivernacle.

 

A Camp Elèctric som conciens i volem proposar unes mesures per ser més eficients energèticament a casa, a la feina i, especialment, en totes aquelles empreses dedicades al sector energètic.

 

Com podem ser més eficients a casa

Per tal de promoure l’eficiència energètica a les nostres llars, a continuació us detallem 10 consells per ser més eficients al nostre dia a dia amb algunes modificacions dels nostres hàbits més comuns:

  1. Reduïu el temps d’ús: disminuïu les hores de funcionament dels electrodomèstics i dels aparells que consumeixen energia. Apagueu els llums, reduïu el temps de la dutxa i no deixeu l’aire condicionat obert tota la nit.
  2. Milloreu la il·luminació: substituïu les làmpades actuals per d’altres de més eficients. Els llums LED són actualment els més eficients del mercat.
  3. Ajusteu la temperatura: manteniu una temperatura no superior als 21ºC als mesos d’hivern i d’uns 26ºC als mesos d’estiu. Així aconseguireu ser més eficients a l’hora de programar el termòstat.
  4. Elimineu el consum en standby: instal·leu regletes antistandby o sobreendolls intel·ligents per apagar del tot els equips de casa nostra, com ara la televisió i els ordinadors, que no queden tancats del tot i continuen consumint energia en mode standby.
  5. Milloreu l’aïllament de casa: així no perdreu escalfor a l’hivern i no en guanyareu a l’estiu. Podeu instal·lar juntes a les finestres o a les portes per evitar les fugues de la calefacció a l’hivern o de l’aire condicionat a l’estiu.
  6. Estalvieu aigua: dutxeu-vos en lloc de banyar-vos i eviteu fer servir aigua calenta quan no sigui del tot necessari. Instal·leu reductors volumètrics a la dutxa i airejadors en aixetes.
  7. Feu un ús eficient dels electrodomèstics: aprofiteu la capacitat màxima que us permeten, utilitzeu programes eco al rentavaixelles o a la rentadora i no obriu innecessàriament la nevera o el forn.
  8. Programeu el termòstat del vostre frigorífic: segons dades oficials de l’IDAE, el frigorífic pot arribar a consumir més d’un 30% del consum elèctric total de la nostra llar. Per tant, és important mantenir unes temperatures adequades per evitar malgastar energia. El més ideal seria 5ºC a la nevera i -18ºC al congelador. D’altres exemples per ser més eficients podria ser el fet de descongelar els aliments a la nevera o no posar-hi menjar calent acabat de cuinar.
  9. Prepareu la vostra llar per a l’estiu: si teniu un jardí o una terrassa, una bona opció per reduir la sensació tèrmica a l’estiu és plantar arbres que ens facin ombra a casa nostra i, a la vegada, que millorin la qualitat de l’aire i l’estètica de la llar. Els mobles de fusta ajuden a regular la humitat de les habitacions i evitant l’ús del rentaplats, el forn o el secador notaràs un ambient més fresc i podràs reduir l’aire condicionat.
  10. Invertiu en domòtica: amb els sistemes que automatitzen i controlen la gestió de casa nostra (il·luminació, climatització o aparells elèctrics), podreu mantenir un control del consum energètic i així us serà més fàcil estalviar.

Com podem ser més eficients a la feina

Actualment hi ha un gran desconeixement real per part de les empreses de les seves pròpies dades energètiques, de les possibilitats de millora que tenen a l’abast i, generalment, hi ha molta por d’enfrontar-se a una alta inversió en temes pressupostaris.

La meitat de les empreses catalanes podrien estalviar 1 de cada 4 euros (un 25%) a la seva factura si implementessin mesures d’eficiència energètica, segons dades del segon informe de Comportament Energètic de les Empreses Espanyoles 2017 que va presentar Endesa. El mateix estudi, basat en els resultats obtinguts entre els anys 2014 i 2017 de 3.684 empreses d’arreu de l’estat espanyol, conclou que només un 18% tenen aplicades mesures d’estalvi energètic.

 

L’estudi conclou que en el cas de les empreses catalanes, la implantació de mesures d’estalvi energètic a les mateixes s’amortitza en només 4 anys. Algunes de les mesures més efectives d’eficiència energètica a la feina són:

— Optimitzar la potència contractada: no requereix inversió per part de les empreses i presenta efectes immediatament. L’estalvi per ajustar la potència arriba als 2.000 euros a l’any en un 25% de les empreses catalanes estudiades.

— Controlar l’energia reactiva: més de la meitat de les empreses catalanes estudiades podrien amortitzar la compensació d’energia reactiva entre quatre i sis anys amb la instal·lació de bateries.

— Controlar els consums fantasma: són aquells consums no útils ocasionats, per exemple, pels standbys dels aparells que es queden encesos quan no se’n fa ús. Un 41% de les empreses tenen aquesta mena de consum. Cal incorporar l’hàbit de desendollar determinats aparells o apagar-ne d’altres a través d’un botó per treure l’standby.

— L’ús de la tecnologia LED: a Catalunya, entre un 60 i un 66% de les empreses amortitzen la renovació del sistema d’il·luminació entre quatre i sis anys, segons l’estudi.

 

 

Share This